čtvrtek 27. září 2012

Technologie

Téměř žádný rodinný dům se dnes už neobejde bez moderních technologií. Je jen otázkou individuálních preferencí a zejména finančních možností každého stavebníka, kolik si jich do svého domova pustí. Bude-li někdo chtít, může mít dálkově ovládané téměř cokoliv a může kontrolovat, regulovat a měnit nastavení přístrojů po internetu v podstatě z jakéhokoliv místa na zeměkouli. Aniž člověk udělá jediný krok, stisknutím tlačítka zapne topení, spustí žaluzie, ztlumí osvětlení... Nebo dokonce ani tlačítko mačkat nemusí, čidla, senzory, čipy a elektronická regulace udělá všechno za něj.
My jsme se vydali cestou minimalistickou a v domě máme v podstatě to, co je dnes již standardem. Jak jsem se již zmínil, byly včera zprovozněny televizní rozvody, dnes se k nim přidaly rozvody datové. Funguje nám tedy internetové připojení, které je od přijímače na stožáru pod televizní anténou rozvedené po kabelech do všech obytných místností v domě. V pracovně ještě přibude wi-fi router, který bude šířit signál i mimo dům, např. budeme-li chtít číst aktuální zpravodajství na terase, nebo prostě na pohovce pomocí mobilního telefonu.
Zapojen byl dnes také kabelový, nebo chcete-li drátový elektronický zabezpečovací systém. Zvolil jsem jej spíše než bezdrátový, protože si myslím, že šíření signálu po kabelu je prostě spolehlivější než bez něj. A navíc se nemusí pořád měnit baterky. Takže už máme náš majetek střežen několika pohybovými a také požárními čidly. Celý systém je rozdělený po patrech, to znamená, že lze zapnout noční režim, kdy je zakódované pouze spodní patro. Věřím, že zabezpečovací systém přispěje nejen k našemu klidnějšímu spánku, ale ve spojení s dalšími opatřeními také odradí případné nezvané hosty.

Nahoře přijímač signálu televizního, dole datového
Na různých místech...

... jsou různá čidla

1 komentář:

michal řekl(a)...

My máme taky schody za sebou. Teď jsme jen trochu upravovali obložení, protože jsme pořídili dětské zábrany. Malej rošťák už začal lézt, tak je to potřeba trochu zabezpečit. :) Ale to jsou takové ty příjemné povinnosti, u kterých se člověk vlastně tak trochu přiblble usmívá, jen o tom píše. :)