úterý 2. října 2012

Už jdeme do finále

Je to tak, už blíží se ten vytoužený den, kdy se budeme moci natrvalo přestěhovat do našeho nového domova. Počítám, že to nebude trvat déle než několik dní, všechno však záleží na zkompletování topného systému, který bude zároveň skrze akumulační nádrž a v ní vnořený bojler dodávat teplou vodu na mytí a sprchování. Všechny potřebné komponenty už jsou na místě, chybí pouze lidská síla. Termín této akce se bohužel neustále odsouvá, snad ale bude do konce týdne vše připraveno. (Zkušenost však říká něco jiného.)
Neusnuli jsme ale na vavřínech a nutíme řemeslníky dokončovat ostatní věci. Hotové jsou tedy kompletně podlahové krytiny v celém domě, a to včetně soklů, lišt a přechodových lišt. Lišty barevně kopírují krytiny a některé mají vychytávky ve stylu skrytý prostor pro tažení datových, či elektrických drátů. Nebudeme proto snad muset v budoucnu sekat do zdi a nebudou se nikde zbytečně válet kabely. Na schodišti byla dodělána krycí boční lišta, čímž bylo dokončené schodiště jako takové. Lištou obehnaný je také krb a sklo před ním bylo vyleštěno, zapuštěno a zasilikonováno. I ono se snaží splynout s dřevěnou podlahou a co nejméně rušit.
Také kuchyňáři dokončili svou práci, všechny elektrospotřebiče a chybějící komponenty už jsou na zabudovány svém místě. Elektrikáři ještě musí přidělat poslední čtyři elektrické dvojzásuvky a světlo nad kuchyňskou linku, což je práce na hodinu maximálně.
Venku jsou zatím před dokončením práce na terase. Po celé ploše – a to včetně schodů na podestu – byla položena dlažba, zkompletovány byly také opěrné zdi a jejich stříšky po celé délce, došlo také na menší zemní práce. Podesta už je plná zeminy, na západní a jižní straně bylo něco málo vysvahováno, to však ale neznamená, že se obejdeme bez bagru. Bohužel bude muset ještě jednou na finální terénní úpravy přijet. K úplnému dokončení tedy zbývá pouze udělat dva schůdky u francouzských dveří z obytného prostoru a z pracovny.
Kvůli ochraně podlah, dveřních obložek a stěn jsem nakoupil a umístil samolepící podložky a zarážky dveří. Podložky jsou filcové, či korkové a budou mít za úkol bránit přímému styku nohou židlí, piana, schodů na půdu, postele a ostatního nábytku s dřevěnou podlahou a chránit jí tak před poškrábáním. Zarážky dveří jsou také samolepící a průhledné, aby byly co nejvíce nenápadné. Zatím to vypadá, že drží jako čert, pokud by však bylo třeba, vyměním je za šroubovací. Zatím se mi ale nechce vrtat do podlahy.
Přidělal jsem také kličky na francouzské dveře a okna, takže už se dají všechna pohodlně ovládat. Dále jsem smontoval naší dvojpostel a pět židlí. Jak už je naším špatným zvykem, jednu jsme totiž museli reklamovat, měla roztržený opěrák. Podle dodavatele by se však mělo všechno do 14 dní vyřešit.
Mimo to se v domě neustále smýčí, zametá, vytírá a jinak uklízí. S ohledem na plochu podlahovou i oken je to práce na hodně dlouho. Do toho se ještě opravují malby po již odvedených pracích, které na nich bohužel pokaždé zanechají nějakou stopu. A až tohle všechno skončí a všechno bude opravdu dokonalé, zbude jenom přesunout věci z půdy a našeho dočasného bydliště. Tedy mimo prací mimo dům, jako je plot, brána, prostor před domem atp.

Přechodové lišty lícují s okolními zdmi a nábytkem

Podlahové lišty kopírují barvu krytin

Svou vlastní lištu má také schodiště

V kuchyni už se může kuchtit

Místo pro rodinné oslavy jako dělané

Žádné komentáře: