pátek 21. září 2012

Stěhování piana – fáze druhá

Podlahové krytiny už jsou hotové v celém domě, lištování potom na potřebných místech, a tak nazrál čas na finální umístění piana pod schodištěm. Jako poprvé jsme zorganizovali popruhy s pomocníky a šlo se na věc. Počasí tentokrát přálo a všechno šlo tak rychle, že jsem nestačil ani fotit. Cesta podél domu byla připravená už od dělníků, takže stačilo otevřít dveře na terasu a trasa byla volná. Ani tentokrát se však celá záležitost neobešla bez incidentu. Zhruba ve třetině cesty jednomu z nosičů podklouzly nohy a jedna z nich zůstala pod pianem. Jen díky duchapřítomnosti ostatních se to obešlo bez úrazu.
Když bylo piano postavené na paletách přede dveřmi na terasu, byla většina trápení už za námi. Komplikace přinesla skutečnost, že už se musíme zouvat. Očistil jsem pianu nohy, sundali jsme si boty a vrhli se na poslední štaci skrz obývací prostor. Po postavení hudebního nástroje na jeho místo jsme jej ještě podložili připravenými pruhy lina. Přeci jenom něco váží, tak ať na naší nové podlaze nezanechá žádné stopy. Hurá, máme to za sebou! Doufám, že dalších dvacet let s ním nebudeme muset hýbat.
Aby toho nebylo málo, přesunuli jsme ještě lednici do kuchyně. Snažím se totiž posunovat věci co nejblíže jejich budoucím umístěním, i tak ale zůstává po domě rozeseto množství nejrůznějších předmětů. V pracovně venkovní parapety, v dětském pokoji naše postel, v koupelně a na WC nepřidělaná umyvadla a další zařízení, zbytky podlah. Největší nepořádek je stále v technické místnosti, kde soustředilo všechno, co soustředit šlo. Během víkendu a příštího týdne však dojde k razantnímu úklidu, abychom se stěhovali do uklizeného.
Na terase se pokračuje v pracích na odvodnění, už jsou nainstalované kanálky a položené trubky vedoucí z terasy podél domu pryč. Finalizuje se také opěrná zeď. Na její vrchol se připevňuje stříška z betonových chodníčků. Nechtěli jsme totiž klasické stříšky, ale něco, co je hranaté. Všechno tedy nasvědčuje tomu, že se bude co nevidět pokládat dlažba.

S pianem (doufám) nebudeme příštích 20 let hýbat

Úklid některých míst nebude jednoduchý

Práce na terase a opěrné zdi se chýlí ke konci

Žádné komentáře: