pondělí 10. září 2012

Týden podlah – den první

Tento týden bude ve znamení podlah. Dlažby byly dokončeny minulý týden, zbytek podlahových krytin by měl být položen v následujících dnech. Do obývacího prostoru dřevěná podlaha určená pro podlahové vytápění, do pracovny lamino, na schodiště, horní chodbu a do ložnice opět dřevo a do dětských pokojů PVC. Časový plán i finální stav je znám, hurá do práce, ať se práší za kočárem.
Nebo vlastně ne. Včera jsme vynesli všechno nepotřebné haraburdí z domu (polovina dvojgaráže už je zavalená odpadem k odvozu), zbytek na místa s dlažbou, aby měli podlaháři volné pole působnosti. Důkladně jsme vysmýčili, seškrábali nerovnosti, které seškrábat šly, zametli a trochu povysávali. Zabralo nám to zase půl dne, dům ale prokouknul. Prášit by se proto nemělo.
Všechno to začalo tak, že ráno přijel majitel podlahového studia s tajemným kufříkem připomínajícím přenosnou laboratoř. Chvíli dělal cosi, co evokovalo výrobu kokainu kdesi v Kolumbii. Teda – nikdy jsem v takové přípravně nebyl, ale z toho, co jsem viděl ve filmech, si to takhle nějak představuju. Na váze odměřit pár gramů prášku, něco na něj nakapat, přesypat do nádoby, dovnitř hodit další ingredienci, zamíchat a opět naměřit... Jenom s tím rozdílem, že onen prášek byl vzorek anhydritu a cílem bylo změřit vlhkost.
Výsledkem bohudík bylo, že vlhkost je v pořádku a podlaha se proto může začít pokládat. A tak ještě dopoledne dorazili další řemeslníci a pustili se do práce. Během prvního dne stihli vybrousit podlahu v přízemí, zatmelit větší prohlubně (např. kolem krbu) a zarovnat nerovnosti na schodech. V čas mé druhé dnešní návštěvy na stavbě v pozdním odpoledni už byly položeny první metry krytiny na jižní straně obývacího prostoru. Zatím to vypadalo dobře, snad to tak zůstane i nadále.
Nezahálí se ani venku. Opěrná zeď terasy za domem utěšeně roste, dvě šichty tvárnic už jsou na místě, čtyři ještě zbývají. Před domem, resp. na střeše dvojgaráže se dokončuje v přední části zábrana, která bude držet kačírek na místě. Pod ní je mezera umožňující odtok dešťové vody. Pracuje se tedy na třech frontách.

Podlahu nám pokládá majitel firmy osobně

Opěrná zeď roste jako z vody

Poslední část střechy ve výstavbě

Žádné komentáře: