pátek 3. srpna 2012

Návrat elektrikářů(v)

Po delší době se na místo činu vrátili elektrikáři, aby dodělali to, co před více než třemi měsíci začali. Ano, už je tomu bratru více než čtvrt roku, co se natahaly všechny kabely elektrické, datové a nízkonapěťové skrz naskrz celým domem, poté byly zality anhydritem a nyní nastal čas práci dokončit. A tak se pánové vrátili a začali kompletovat všechny zásuvky a vypínače, montovat koncovky pro lustry a další světelné zdroje, stejně tak datové a televizní přípojky. Vedle toho musí dokončit také nízkonapěťové rozvody pro zvonek a otevírání branky a samozřejmě dodělat samotný hlavní elektrorozvaděč, srdce všeho tohoto, kde se všechny kabely sbíhají. A to ani nezmiňuju přípojku elektrické energie od sloupku do domu, která zatím také nebyla zbudována.
A protože to logicky nějaký čas zabere, je možné nyní na domě vidět jednotlivé fáze. Zatímco v ložnici v podkroví jsou už osazeny i umělohmotné krytky na dvojzásuvkách, v ostatních místnostech jsou namontovány zatím jenom strojky, jinde pouze koncovky na kabelech a někde, zejména kolem vchodu, se v podstatě nezačalo vůbec. Dřív, či později (budu ale doufat, že dřív) bude práce dokončena všude a my si slavnostně rozsvítíme, nebo zapneme rádio a zapějeme: Byl to ten slavný den, kdy k nám byl přiveden elektrický proud...
Práce však pokračují i jinde. Zatímco se čeká na dodávku obkladů a dlažeb, podařilo se přidělat venkovní parapety v přízemí a částečně také parapety vnitřní. Zatímco ty venkovní jsou bez problémů, interiérové jsou poněkud delší, než bych čekal. V některých místnostech trčí do prostoru i pět, či sedm centimetrů, a tak se bohužel budou muset opět sundávat, zkracovat a znovu přidělávat. Škoda, že to někoho nenapadlo udělat hned, mohl se ušetřit čas a námaha. Je mi trošku záhadou, že to nikoho nebouchlo do očí.
A na úplný závěr dvě informace v jedné větě. V minulých dnech totiž také dorazil štěrk na terasu. A tím myslím, že tento bude tvořit podklad pod venkovní dlažbu, tzv. štěrkové lože, a zároveň, že už je skutečně na terase. Při bagrování minulý týden se totiž myslelo i na to, aby se nákladní auta mohla dostat až nad dům a vyložit svůj náklad přímo na místě. Ušetříme tak námahu dělníkům.

Práce na hlavním elektrorozvaděči pokračují

Elektrické, datové i televizní zásuvky se kompletují
Venkovní parapety montují na svá místa

Žádné komentáře: