sobota 25. srpna 2012

Zábradlí

Včera a dnes se nám do domu montovalo zábradlí. Tedy, ono se samozřejmě nemontovalo samo, přijeli zámečníci a všechno připevnili na své místo. Jako první se vysekaly části Ytongu v podestě tam, kde jsou čtyři nohy od zábradlí. Poté se v každé části vyvrtali dvě díry a pomocí chemických kotev se tělo zábradlí usadilo na své místo. Pak přišlo na řadu měření a vrtaní děr do boku schodů, odkud povedou dráty do madla zábradlí. Pak už se nasadily dráty tvořící výplň zábradlí a bylo hotovo. Skoro.
Po skončení celodenního malování jsem si naši novou dominantu pořádně prohlédl a přišel na menší nesrovnalost. Délka drátů byla vyměřena od horní části schodů, která je však nerovná. Takže to vypadalo, jako by každá dvojice drátů, která je připevněná k jednotlivému schodišťovému stupni, byla pokaždé někde jinde. Na jednom schodu výše, na druhém zase níže. Nedalo mi to a druhý den jsem na to dodavatele upozornil.
Uznal, že to opravdu nevypadá dobře a shodli jsme se na tom, že je zapotřebí měřit vzdálenost od spodní hrany schodu, horní snad už pojistí podlaháři. Byl jsem až překvapený jeho ochotou všechno bez problémů předělat a s jakou vervou se do toho pustil. Na pomoc si zavolal kolegu a strávili na tom v podstatě další den. Nejdříve všechny díry převrtat, staré zadělat, přemalovat a poté drát po drátu zkrátit, udělat nový závit a nasadit na nové místo. Novou metodou odměřování od spodní hrany nebyly totiž dráty dostatečně dlouhé, použili se však vždy ty ze schodu níž. Celá sada se tak posunula směrem nahoru, ty nejdelší se však musí vyrobit znovu a měly by dorazit v pondělí.
Po této dnešní úpravě už zábradlí vypadá opravdu skvěle, a to i bez chybějících dvou drátů. Co teprve s nimi! Schodiště tvořící dominantu obývacího prostoru dostalo rovnocenného kolegu a dohromady vytvářejí dokonalou dvojici. Mám z toho opravdovou radost.
Až úplně zapadla další důležitá událost. Dnes byla dokončena přípojka elektrického proudu, takže už máme „šťávu“ až v domě. Z kiosku u silnice zmizela zásuvka, a tak už nám nikdo nemůže krást načerno proud. (Což se snad nedělo.) Hlavní elektrorozvaděč v technické místnosti je už také kompletní a je v něm pojistek víc než dost. Přestože nepatří k největším – viděl jsem už i třikrát větší – myslím, že nebude úplně jednoduché se v něm zorientovat. Alespoň ze začátku. Před dokončením je také kompletace zásuvek a vypínačů, a to nejen v domě, ale také ve dvojgaráži.
Mimo to také pokračujeme v malování. Plán byl skončit zítra, nejspíš to ale budu muset o jeden den protáhnout. Došlo totiž k několika změnám v barvách, což s sebou neslo předělávání, které samozřejmě nějaký čas zabere. A když těch změn je víc, musí se změnit i plán. Takže snad v pondělí.

Nosná část je fixována na místě

Každá noha drží na dvou chemických kotvách
Výsledek je super

Interiér díky zábradlí tak nějak zdomácněl

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Krásná práce, moc se mi líbí, jak jste vyřešili to zábradlí, vypadá to tak elegantně... líbí se mi čistý design... snad budu taky jednou bydlet na domečku... už aby to bylo..