středa 25. července 2012

Vítr v kapse

V uplynulých dnech jsme učinili několik rozhodnutí a na ně navazujících nákupů, které nám pomohly zbavit se přebytečných finančních prostředků na našem běžném účtu. Důvody jsou zcela zřejmé: závěrečná etapa stavby spočívající v zaplňování jednotlivých místností nábytkem a zařizovacími předměty je v plném proudu, dodací lhůty v řádech týdnů, a tak je potřeba vybírat a rozhodovat s předstihem (platit zálohy však předem). Mohu proto potvrdit známé pravidlo, že rozložení nákladů při stavbě rodinného domu vypadá přibližně takto: třetina hrubá stavba, třetina zařizovací předměty a třetina úprava okolí domu.
Přestože si uvědomuji nevyhnutelnost našich kroků, ve světle čísel je někdy potřeba obhájit je také pokud možno nějakým podpůrným pragmatickým argumentem. Všichni čtenáři ekonomických rubrik deníků a časopisů, příp. investoři-amatéři zabloudivší na tento blog již vědí. Úrokové sazby na bankovních účtech pro běžnou klientelu neustále klesají (nebo minimálně nerostou) a stěží pokryjí alespoň inflaci. Je proto rozumné přeměnit peníze, jejichž hodnota je z tohoto důvodu kontinuálně devalvována, na jinou formu, která si dokáže svou cenu podržet déle. Vybavení domu se z tohoto pohledu zdá být více než vhodné. Při slušném zacházení a delších cyklech mezi jednotlivými módními vlnami by opravdu mohla jeho hodnota klesat pomaleji, stagnovat, či dokonce růst. Ovšem pouze za předpokladu, že se některý z rodinných příslušníků – nebo návštěvníků u nás doma – stane slavným a jím použitý nábytek bude možné výhodně prodat v nějaké aukci.
Konec legrace a ekonomických úvah. Co se tedy ve skutečnosti v uplynulých dnech stalo? Jak jsem se zmínil v úvodu, dospěli jsme k několika rozhodnutím. (O jejich náročnosti jsem psal na tomto blogu už dříve.) Konkrétně se jedná o objednání kuchyňské linky, která bude hotová a namontovaná ve dnech 6. a 7. září 2012. Do té doby (snad) bude všechno ostatní hotové. Objednali jsme také podlahové krytiny do celého domu, od dřevěných, přes laminátové a lina až k dlažbám. S těmi souvisí také objednávka obkladů a zařizovacích předmětů do koupelny a na toalety. Je až neuvěřitelné, kolik toho člověk ke své očistě potřebuje. Dalším na seznamu jsou interiérové dveře včetně obložek do obou podlaží. Také nemalá položka rozpočtu. A konečně ložnice. Včera jsme objednali novou postel, rošty, matrace i noční stolky. Naše současné lůžko s námi zaplaťpánbůh nepojede, přeci jenom už má svá nejlepší léta za sebou.
Shrnuto a podtrženo, během července 2012 jsme vybrali a objednali všechno potřebné. Máme už po čem chodit, kde vařit, kde se umýt a kde spát. Naše základní potřeby by měly být saturovány. Na druhou stranu ještě chybí akumulační nádrž, kuchyňské spotřebiče, nové nádobí, sedací souprava, stůl, židle, vestavěné skříně do šaten, věšáky do vstupní chodby, police do spíže, schodišťové zábradlí, garážová vrata...

Žádné komentáře: