čtvrtek 11. října 2012

Kolaudace

Dnešek byl dnem, ke kterému směřovalo veškeré naše úsilí. Stavebním úřadem ve Velkém Březně byl 11. říjen 2012 vybrán jako datum pro závěrečnou kontrolní prohlídku stavby našeho rodinného domu. Dle platné legislativy totiž už neprobíhá kolaudace, ale je nutné získat souhlas s užíváním stavby. Toho je možné docílit dvěma způsoby. Buď mlčky po uběhnutí 30denní lhůty od podání oznámení o užívání na příslušný stavební úřad, nebo oprávněný úředník stavebního úřadu provede výše zmíněnou prohlídku a sezná dům jako vhodný k užíváním. Nebo také ne, což je ta třetí, špatná možnost.
My jsme spadli do druhé kategorie, a tak jsme se v 9:30 hodin sešli na pozemku. Pracovnice místního stavebního úřadu dům prohlédla zvenku i zevnitř a za 20 minut jsme se loučili poté, co jsme podepsali protokol s výsledkem „schváleno k užívání“. Osobně jsem nečekal tak hladký průběh a počítal se všemi možnými problémy a průtahy, moje dobré zkušenosti se spoluprací se Stavebním úřadem ve Velkém Březně však zaplaťpánbůh pokračují. Do konce roku ještě potřebujeme získat totéž povolení pro dvojgaráž, průběh snad bude podobný.
Dopracování se k cíli tudíž zabralo 871 kalendářních dní (804 stavebních, 67 dní byla stavební přestávka) od podpisu smlouvy o nákupu pozemku. Od dokončení projektu to trvalo 479 kalendářních dní (412 stavebních), od ohlášení stavby pak 475 kalendářních dní (408 stavebních). Samotná stavba od prvního bagrování trvala 450 kalendářních dní (383 stavebních). Ještě však nejsme na úplném konci a nebydlíme, tato čísla tudíž budou růst. Na druhou stranu mohla být i nižší, kdyby nedocházelo k těm neskutečným průtahům v posledních dvou měsících.
To by bylo k nejdůležitější události dnešního dne všechno, co se událo dál? Konečně dorazili truhláři a začali montovat vestavěné skříně. Přivezli však pouze ty do šaten, spíž a vstup nepřivezli vůbec a z toho, co měli s sebou, museli ještě polovinu odvézt zpátky. Rozměry totiž ne zcela úplně seděly, takže opět fiasko. Doufám, že zítra se jim podaří zdárně dokončit to, na čem jsme se začátkem srpna domluvili, přeci jenom se dle majitele jedná o pár prkýnek, které jsou během pár minut vyrobené a během dopoledne namontované.
Činili se také topenáři a během včerejšího odpoledne a noci (údajně končili v jednu v noci, holt, když se něco honí na poslední chvíli...) se jim podařilo dotáhnout většinu prací na napojení akumulační nádrže a elektrického kotle na topnou soustavu. Trubek je nyní v technické místnosti požehnaně, snad se v tom jednou vyznám. Přeci jenom regulace topení bude nejspíš závislá na mně.
Podle plánu pokračují také práce na fasádě. Východní část domu už je kompletní zcela, nepočítám-li tedy tmavší sokl u země, který bude z omyvatelného materiálu a bude podél celého domu. Ten se však bude kompletovat až na konec. Lešení se tedy přesunulo na jižní část a pokračovat se bude zase zítra. Tady (doufám) nebude docházet k žádným komplikacím a během pár dní bude hotovo. Zatím to vypadá dobře.

Topný systém bude zanedlouho kompletní

Už nyní je v technické místnosti trubek požehnaně

Na východě je fasáda kompletní...

... až na sokl u země, který se dokončí až na závěr

Žádné komentáře: