čtvrtek 5. dubna 2012

Betonáž schodiště

26. března 2012 nám byl namontován vodoměr, což mimo dalších nákladů také znamená, že máme do domu po kanalizaci zavedenou další inženýrskou síť. Voda se začalo rozvádět i po domu a dá se říct, že většina už je hotová. Budou se samozřejmě ještě ladit detaily nebo dělat rozvody až ven z domu kvůli zalévání. Chybí nám tedy už jenom rozvody elektřiny, která se zatím řeší prodlužováky.
Avšak i tady už byly provedeny první kroky ve formě drážkování a přípravy otvorů pro krabice, ale jsou to opravdu pouze začátky. Kabely jsou jenom sporadicky, nám zatím zbývá konečně vybrat, jaký typ vypínačů a zásuvek vlastně budeme chtít namontovat a spolu s elektrikářem si projít dům a stanovit si přesná místa jejich umístění. Sice existuje projekt, ten jsme však tvořili od stolu a je samozřejmě úplně něco jiného pak stát ve skutečném domě. Očekávám proto ještě některé změny, i když ne moc velké.
Dnes se však udály další důležité věci. Byla natažena kabeláž pro bezpečnostní systém, který bude náš dům hlídat před vetřelci a požárem. Nezdá se to, ale pár desítek metrů kabelů padne. Nechtěl jsem bezdrátový systém, který vyžaduje větší údržbu, a navíc se domnívám, že drátový je spolehlivější. Kabel je holt kabel. Tyhle rozvody jsou po dnešku tedy hotové, zbytek se bude dělat až později, protože např. dvojgaráž ještě nestojí a samotné snímače se montují až na hotovou omítku.
Po dnešku už také nepotřebujeme žebřík k tomu, abychom se dostali do podkroví. Ráno bylo kompletně připravené šalování schodiště, které se poté během dne betonovalo. To je asi největší událost dnešního dne. Až tedy o víkendu pojedeme kolem, budeme se moci do patra dostat o poznání pohodlněji. Hurá.
Stavební aktivita se rozjela také před domem, kde byla vykopána základová spára budoucí dvojgaráže. Tedy stavební zatím se spíš hloubí než roste do výšky, ale nějak se začít musí.
A co nás čeká (a nemine)? Konečně se mi po měsíci ozvali oknaři, že dorazila poslední dvě okna. Pokud by vás zajímalo, proč to tak dlouho trvalo, tak protože, ehm, je znovu odřeli během výroby. Suma sumárum tedy některá okna vyráběli čtyřikrát. No nic, i mistr tesař se někdy utne. Domluvil jsem hned montáž na úterý příští týden. Desátého dubna tudíž (snad, pokud se nic zvláštního nestane) budou všechny otvorové výplně na svých místech a dům bude opravdu kompletně uzavřený.
Já zatím spolu s topenářem ladím detaily vytápění, vybírám typ elektrického kotle, bojleru, akumulační nádrže a zejména krbu. To je trošku věda, ale nakonec i tohle rozlouskneme a budeme mít jasno. V současnosti je nejdůležitější právě krb, na kterém visí zbytek prací: budeme-li mít vybraný krb, budeme vědět, jak a kde ho napojit na komín. Ten se pak bude moct postavit a v podkroví dodělat překlady a příčky. A na ně natáhnout omítku a ukončit tuhle etapu. Jasno bude do konce příštího týdne.

Rozvody vody (zde v koupelně) jsou téměř hotové
Někde už ze stropu visí elektrické dráty
Betonáž schodiště může začít
Základová spára budoucí dvojgaráže

Žádné komentáře: