čtvrtek 12. dubna 2012

Dvě důležitá rozhodnutí

V posledních dnech jsme stáli před dvěma důležitými rozhodnutími, na kterých stálo další pokračování stavby. Tedy ne že by se nedalo dělat nic jiného, ale bylo potřeba je vyřešit co nejdříve. První se týkalo výběru krbové vložky a s tím souvisejícím umístěním vývodu do komína. Naším cílem bylo mít totiž krb co nejnižší, což je v případě teplovodní krbové vložky téměř nemožné. Nakonec jsme se dopracovali slušného výsledku 160 cm, ovšem napojení je dost na knop a doufám, že to nakonec v reálu vyjde. Spoléhám na nastavitelné nožičky podstavce krbové vložky. Vyhrál typ Aquador Iron RS 12, který podle mého soudu poskytuje výborný poměr cena/výkon. Nyní tedy už nic nebrání stavbě komína, na něj navazující příčky a překladu v podkroví a dodělání omítek.
Druhým důležitým rozhodnutím byl výběr pouzdra pro posuvné dveře mezi obývacím pokojem a chodbou, které bránilo dodělání příček a omítek v přízemí. Normálně vybrat pouzdro pro dveře není tak zásadní, ovšem v našem případě ano. Proč? Délka dveří 120 cm, pouze jedno křídlo, dveře prosklené a pouzdro zúžené do příčky. A co víc, pokud možno od stejného výrobce jako ostatních vnitřních dveří, aby byl design stejný. Ha! Znalí už vědí, pro ty ostatní: vše co je nad 110 cm, je pro většinu výrobců už nadstandard a v drtivě většině takové dveře nejsou schopni vyrobit. Zvlášť pokud se jedná pouze o jedno křídlo. Když už to vyrobí, tak pouze plné, ne prosklené, protože se to kvůli rámečkům skel nevejde do zúženého pouzdra. Když to zkrátím, v ČR jsem našel pouze 4 výrobce a ten nejbližší byl z Vysočiny, ovšem prodejnu měl v Praze. A podle toho taky vypadala cena. Běžné 110 cm prosklené dveře 3 500 Kč, 120 cm do pouzdra 25 000 Kč.
Obrátil jsem se proto na místní truhláře, kteří takové dveře většinou vyrobit umí, a přijal, že design bude sice podobný, ale ne stejný. A jako už tolikrát, i tentokrát se na nás (snad) usmálo štěstí. Dostal jsem tip na firmu Boulit, jež by tuto výzvu měla zvládnout. Nejdříve jsem tomu nevěnoval pozornost, protože byla odněkud z Jirkova a navíc mi její jméno neznělo zrovna lichotivě. Pak jsme ale jeli do jednoho krbařství v Teplicích a jejich podnikovou prodejnu jsem uviděl o třicet metrů dál. Na můj vkus už těch shod okolností bylo trochu moc, aby to byla náhoda. A tak jsme se tam vydali obhlédnout, co jsou vlastně zač. Musím konstatovat, že jsem přehodnotil svůj dřívější názor. Prodejna super vybavená, spousta vzorových dveří a řezů, obsluha ochotná a znalá, která ihned na vedení ve výrobě zjistila, že takové dveře opravdu vyrobit umí. Ceny přijatelné, kvalita zdá se být v pořádku, není problém udělat něco na přání. Vypadá to, že jsme našli dalšího dodavatele.

Žádné komentáře: