pondělí 16. dubna 2012

Elektroinstalace

Nejdůležitější věcí, která se za poslední dny udála, bylo natahování kabeláže elektrorozvodů po celém domě a s tím související drážkování, sekání, umísťování vypínačů a zásuvek podle našich představ. Tedy většinou. Někdy si mistr elektrikář sekl tak, že drážka na kabel je spíž dráhou a místo otvoru na krabičku zásuvky zeje ve zdi díra poněkud větších rozměrů. To by se dalo přežít, zedníci budou mít holt víc práce, na druhou stranu je mi líto, že nebyl víc umírněný. Škoda každé cihly, která byla zbytečně rozsekaná. Umístění zásuvek, vypínačů a kabelů pro (odborně řečeno) světelné zdroje ve stropu bylo většinou v pořádku. Bohužel i tady někdy chyběl selský rozum (např. při vybírání místa pro vypínač světla na půdě, který je na druhé straně výlezu) a původní umístění se bude muset, nebo už muselo předělávat. Opět velká škoda, zvlášť s ohledem na to, že kabely v podkroví byly nesmyslně vedeny skrz parotěsnou zábranu, z níž se stalo tak trochu řešeto. Nevím, proč nebyly rozvody vedeny pod ní.
A tak nezbývá než vícekrát provrtané sádrokartony opravit a parotěsnou zábranu zalepit k tomu určenou páskou, aby začala opět plnit funkci, ke které byla stvořena. Tyto vícepráce jsou bohužel z mého pohledu zbytečné, stačilo při práci přemýšlet, nebo se zeptat. Opět se ukazuje, že dobrý řemeslník chtě nechtě musí používat při práci i hlavu a že komunikace s investorem je při stavbě domu velice důležitá.
Ale abych nebyl jen kritický. Elektrorozvody jsou z 98 % hotové, což je pozitivní. Stejně tak byly většinou udělány správně a podle našich představ, což je samozřejmě také OK. Výše popsané chyby jsou však natolik závažné, že jsem je musel zmínit. A bohužel hatí pocit z dobře udělané práce. Doufám proto, že opravy povedou k narovnání situace a nakonec budeme s výsledkem spokojeni. Zítra by mělo být hotovo, bude se pokračovat topením.
Důvod, proč jsem dnes jel na pozemek, byl však jiný. Poté, co byla namontována poslední dvě okna, zbývalo udělat jejich finální přejímku. Setkal jsem se proto na stavbě s dodavatelem oken a stavebním dozorem. Výsledkem bylo, že naše připomínky týkající se nároků na montáž či případné opravy byly zapracované, dodaná okna nemají žádné zjevné vady a zdají se být plně funkční. Případné skryté vady se samozřejmě projeví až během jejich opravdu každodenního užívání, současný stav však nebrání uzavření této kapitoly k naší spokojenosti.
Nakonec zmíním ještě dvě věci. První je stavba komína, která po upřesnění požadavků na umístění napojení pro krbovou vložku pokročila natolik, že sahá až ke stropu v podkroví. Nyní má tedy zhruba 5 metrů, což je asi 60 % jeho finální výšky. Druhou je zabudování pouzdra pro posuvné dveře do spíže. To pro dveře mezi obývacím pokojem a chodbou bude dodáno zítra.

U hlavní rozvodové skříně se všechny kabely scházejí
Elektrické vedení už je nataženo po celém domě
Komín nezadržitelně roste
Pouzdro pro dveře do spíže už je na svém místě

Žádné komentáře: