středa 11. dubna 2012

Špatné, nebo horší?

Během stavby domu se setkáte s dlouhou řadou rozhodnutí, která za vás bohužel nikdo neudělá. Tedy – pokud jste nerozhodní, nebo se na to necítíte – tak samozřejmě udělá, ale řekl bych, že toho s velkou pravděpodobností budete litovat. Jednoduše proto, že se jedná o váš dům, budete v něm bydlet vy a nejspíše se ten cizí člověk do vašich potřeb a očekávání netrefí. Nebo si bude hrát na vlastním hřišti a bude vás tlačit do něčeho, co je výhodnější spíše pro něj (ní), než pro vás. Nebo to nebude padouch, ale doporučí vám to, co jednoduše vyhovuje jemu. A tak dále. Snažte se proto pokud možno přemoci, vsaďte na svůj zdravý úsudek a řiďte se selským rozumem.
Samozřejmě si jako investoři nechte poradit od odborníků, získávejte reference. Ptejte se však hlavně na reálné zkušenosti těch, kteří je s tím či oním už mají, ptejte se jich na každodenní praxi, na to, co by dneska udělali jinak a neopakujte jejich chyby. Laboratorní výsledky testů jsou sice pěkná věc, jíž se můžete za určitých okolností držet, realita je však často jiná. Čtěte diskuze na internetu, získávejte informace z nezávislých, nebo alespoň více zdrojů. Nechte si na důležitá rozhodnutí dostatek času, abyste nerozhodovali ve stresu a pod tlakem.
I tady – ostatně jako v běžném životě – se totiž dají rozhodnutí rozdělit na banální, běžná, důležitá a zásadní. Banálním jsou taková, která se dají později jednoduše změnit/napravit a nemají velký dopad na funkčnost domu. Může sem patřit barva stěn, umístění zásuvky v šatně, nebo druh baterie v kuchyni. Běžnými je většina a stojí už za uvážení před rozhodnutím, jinak stojí dost peněz a nervů chybu později napravit. Kupříkladu typ podlahové krytiny, umístění osvětlení, nebo vybavení koupelny. Důležitá si už pečlivě promyslete, leckdy je téměř nemožné rozhodnutí změnit, ať už z finančního, nebo technického důvodu. Sem patří výběr oken, způsobu vytápění a dalších důležitých náležitostí domu. Zásadních je sice poskrovnu, ale zato je zhola nemožné je později změnit. Jako příklad bych uvedl typ stavebního materiálu, umístění domu na pozemku, nebo dispoziční řešení domu.
Bohužel z vlastní zkušenosti vím, že učinit správné rozhodnutí je těžké, ne-li nemožné. Leckdy totiž správné neexistuje a musíte volit mezi špatným a horším, v lepším případě mezi dobrým a lepším. Bude vás to stát spoustu a spoustu času, bolení hlavy a probdělých nocí, ale nakonec se doberete (protože budete muset) konce a výsledek bude jistě stát za to. Ruku na srdce, co by to bylo za uspokojení z výsledku, který by nevyžadoval žádné úsilí?

Žádné komentáře: