čtvrtek 1. března 2012

První den montáže otvorových výplní

Počasí nám docela přeje, proto firma dnes ráno začala s montáží oken a dveří do příslušných stavebních otvorů. Nutno ovšem dodat, že tomu předcházelo několik nepříjemných skutečností a proces není tak jednoduchý a bezproblémový, jak by se po přečtení první věty mohlo zdát. Od začátku je to totiž tak trošku (větší) dobrodružství.
Začal bych asi tím, že počasí přeje opravdu jenom docela, ne zcela. Teploty jsou pro montáž ideální, přes den ani neprší. Ovšem v noci ano, a to už několikátou noc za sebou. To samozřejmě vede k tomu, že je země nasáklá a rozbahněná, jak to v tom našem jílovitém podloží bývá špatným zvykem. A tak mi kolem deváté ráno volá zástupce firmy PD okna s tím, že se utrhl další kus cesty na pravé straně domu a že se dovnitř tím pádem dostanou jenom velice obtížně. Moje celoodpolední práce na rozšiřování cesty při mínus pěti tudíž vyšla vniveč. Navíc zedníci začali při zdění příček rozebírat paletu cihel pod budoucím schodištěm, která měla sloužit jako provizorní schod při vytahování oken do podkroví. Do třetice přidává ještě poslední informaci, že se jim při transportu na stavbu podařilo dvě okna rozbít. A ještě mě tak mimochodem napadá, že mi z ČEZu nepřišlo žádné vyjádření k tomu, že byla elektřina připojená. Takže ještě navíc snad za chvíli zjistí, že nejde šťáva a nebudou moct ani pracovat, super.
Dobrá, jak z toho ven? Volám tedy v první řadě stavbyvedoucímu, jestli by nemohl zajistit a na stavbu během své kontroly dovézt několik palet, z nichž by se udělaly improvizované schody do prvního patra. I jemu je divné, že v pěti lidech nejsou schopní okna vytahat nahoru, ale budiž. Zároveň ho napadá spásná myšlenka, že se okna budou do domu nosit po sousedovic cestě. Je to sice blbá varianta, v určitých případech vedoucí k dalším debatám se sousedem, ale nejspíš jediná uskutečnitelná. A tak volám nazpátek oknařům a všechno jim říkám. Ti jsou ještě celí rozhození z té ranní příhody, která vedla k rozbití oken, takže s nimi moc řeč není. Znovu připomínám, že na stavbě jsou tři dělníci, kteří jim jsou v případě potřeby také schopní pomoci. Beru auto a jedu na kontaktní pracoviště ČEZu zjistit, jak se věci mají. Pracovnice mě uklidňuje, že elektroměr namontován byl a elektřina tudíž bude. Asi je to opravdu tak, oknaři už se znovu neozvali.
Měl jsem v plánu udělat kontrolu spolu se stavebním dozorem kolem poledne, do té doby jsem byl jak na trní. Po příjezdu jsem ale zjistil, že se vše nakonec v dobré obrátilo. Montéři si svépomocně opravili cestu k domu, takže nemuseli používat tu sousedovu. Také vytvořili jakési takési schody do patra, odvolal jsem proto dovoz palet, které do té doby stejně ještě nedorazily. Také se vysvětlilo, že rozbití oken nebylo způsobeno nešikovností montérů, nýbrž nezodpovědným řidičem náklaďáku jedoucím před nimi. Ten náhle zabrzdil a to vedlo k rozbití nejen našich oken, ale také zadního skla u automobilu montážní firmy, což je jistě nepříjemné. Navíc byl stavební dozor po prohlídce stavby spokojen s dosavadním postupem nejen při montáži oken, ale také při zdění příček. S oknaři se domluvil na tom, co musí a naopak nesmí, obě strany odsouhlasili, že si porozuměli, a tak jsem už v klidu udělal několik fotografií aktuálního stavu.
Odpoledne po práci jsem se na pozemku stavil znovu, abych zkontroloval, co se za dnešek opravdu stihlo. V podkroví už jsou – vyjma toho rozbitého v koupelně – namontovaná okna všechna. V přízemí došlo pouze na menší kousky v technické místnosti, WC a fix v obýváku. Provizorně se připevnilo také poškozené kuchyňské okno, aby byl dům uzavřený, ale po dodání nového kusu se provede výměna. Výroba údajně bude přednostní, takže doufejme, že to nebude dlouho trvat. Montáž tedy bude pokračovat ještě zítra. Na pořadu dne bude zbytek – velké prosklené plochy na jih a západ v obývacím pokoji a pracovně, plus hlavní vchodové dveře do domu. Snad bude druhý den klidnější než ten dnešní.

I přes nehodu nakonec většina oken dorazila v pořádku
Kvalita montáže je stejně důležitá jako kvalita oken
Většina oken je na svém místě
Příčky v přízemí už jsou hotové

1 komentář:

Okna | Kamil K. řekl(a)...

Rozbití oken je velmi nemilé, zvlášťě u toho Audi. Toho jsem si všiml jako první na fotce :D