čtvrtek 31. května 2012

Vylití podlah

Dnes došlo na stavbě k dalšímu zásadnímu a v podstatě nevratnému kroku. Podlahy v obou patrech byly vylity vrstvou anhydritu, na který přijde už jen finální nášlapná vrstva – dlažba, PVC, lamino, dřevo. Anhydrit má oproti betonu několik málo nevýhod – zejména vyšší pořizovací cenu – na druhé straně ale také spoustu výhod. Mezi ně patří např. jednodušší manipulace během kompletace podlah (což ocení spíše řemeslníci) a také to, že podlahy jsou opravdu rovné, jako když střelí (což oceníme my). To nakonec může i nějaké peníze ušetřit tím, že podlaháři nebudou muset dělat nivelaci a další placené aktivity, čímž se finanční rozdíl mezi betonem a anhydritem zmenšuje.
Podlahy byly vylité a zkompletované během několika hodin a opět se tak ukázalo, že stavět rodinný dům je v dnešní době řádově jednodušší než to bývalo v minulosti. Moderní technologické postupy, strojní vybavení, nové materiály a další vynálezy posunuly stavebnictví do další úrovně, jež se v podstatě nedá srovnávat s tím, na co jsme byli zvyklí před několika dekádami. Všechny možné zlepšováky pomáhají řemeslníkům dosáhnout lepších výsledků během méně času, ovšem pravidlem stále zůstává, že stejně důležitá je také kvalitně odvedená práce. Lidský faktor se tak stává klíčovým a bohužel nejméně spolehlivým faktorem.
Ihned po skončení prací byl dům na 24 hodin uzavřen, aby veškeré chemické procesy v anhydritu proběhly tak, jak proběhnout mají. Cílem bylo udržet co nejvíce potřebné vlhkosti uvnitř domu a zamezit jejímu úniku do okolí. Poté přijde druhá, naprosto opačná fáze, během níž se naopak bude co nejvíce větrat a snahou bude veškerou vodu z omítek a podlah dostat z domu ven. Ta bude trvat minimálně stejně dlouho jako při tvrdnutí betonu, tedy zhruba měsíc (dům ale samozřejmě bude vysychat déle). Pak přijde na řadu instalace krbu, což bude v podstatě poslední stavební zásah v interiéru, nepočítám-li příčku u sprchového koutu a podezdění vany. Nakonec jsou v plánu ostatní finalizační práce – podlahy, vnitřní dveře, parapety, instalace zařizovacích předmětů v koupelně, kuchyně...

Podlahy v obou patrech jsou už zalité anhydritem

První schod už je stejně vysoký jako všechny ostatní

Žádné komentáře: