středa 30. května 2012

Podlahové topení

V druhé polovině týdne buď zítra, nebo v pátek, to se ještě přesně neví se budou podle plánu vylévat podlahy anhydritem. Dal jsem si proto se stavbyvedoucím schůzku na pozemku, abychom udělali poslední kontrolu před tímto zásadním a téměř nevratným krokem. A samozřejmě abychom také probrali ještě další věci, které se za tu dobu udály, např. další postup, vybavení koupelny a také minule zmiňovaný incident.
Nezbytné testy před kompletací podlah, jako např. zkouška těsnosti kanalizace, vodovodu i samotného podlahového topení už proběhly. Byla také položena izolace po celé ploše obou podlaží, v podkroví 2 cm polystyrenu pěnového a na něj igelitová fólie, v přízemí pak polystyrenu pěnového 12 cm a na něj křížem 3 cm polystyrenu extrudovaného. Úplně navrch poté izolační fólie značky Giacoclima, která ve spojení s XPS funguje jako systémová deska. Trubky podlahového topení proto nedrží v prefabrikovaných úchytkách, ale jsou k polystyrenu uchyceny umělohmotnými oky. To umožňuje větší variabilitu a údajně je to celkově lepší. Podlahové topení v přízemí je rozděleno do čtyř smyček, které se dají individuálně zapínat, vypínat, či regulovat, v podkroví je okruh jeden.
Položením podlahového topení po celém přízemí, vyjma spíže a technické místnosti, a také v podkroví do koupelny a na WC, byla téměř ukončena práce na vytápění domu. Radiátory a veškeré rozvody byly zkompletovány už dříve. Chybí samozřejmě ještě ty nejdůležitější komponenty krb, elektrický kotel a akumulační nádrž ale jejich připojení je otázkou jednoho dne.
Co se týká ohřevu teplé vody, tam ještě stále vybírám vhodného dodavatele pro solární panely a bojler. Systémů je celá řada, některé z nich však nabízejí víc nevýhod než výhod, a tak se počet možných variant neustále snižuje. Výběr také probíhá na dodavatele kuchyně, podlah a interiérových dveří, takže námětů na přemýšlení je celá řada. Někdy si tak škodolibě říkám, jak se lidé dřív měli fajn. Přišli do obchodu a tam byl výběr z jednoho, maximálně dvou možností. Dneska jsou jich stovky (nebo přinejmenším desítky) a dobrat se správného rozhodnutí není jednoduché. Ale o tom už jsem jednou psal.

Tady veškeré rozvody začínají

Trubky se po podlaze vinou jako dlouhý had

V místech větších tepelných ztrát jsou smyčky hustší

Tak snad nám nebude v koupelně zima

Žádné komentáře: