čtvrtek 7. června 2012

Zateplení obvodového pláště

Protože jsou práce v interiéru v současné době limitované vysycháním anhydritu, přesunul se stavební ruch po dlouhé době opět ven. Času totiž není nazbyt, a tak se pokračuje aktivitami směřujícími ke kompletaci obvodového pláště domu. Aktuálně jde zejména o lepení a kotvení izolace v podobě šestnáct centimetrů širokého polystyrenu na obvodové zdivo. Na něj samozřejmě přijde ještě finální vrstva omítky, která by měla mít bílou barvu (alespoň tak zní poslední mně známá informace).
Vydal jsem se tedy odpoledne na pozemek, abych zkontroloval průběh a zejména kvalitu prováděných prací. Samozřejmě jsem při té příležitosti udělal také pár fotek. Postup byl, dá se říci, značný, odhaduji, že polovina izolace už je na místě. Východní stěna je hotová zcela, jižní a východní zhruba z poloviny. Na severní straně se teprve začíná v místech, kam se dá dostat z provizorní plošiny, zbytek se bude dělat až po přesunu lešení. Očekávám proto, že do konce příštího týdne by mělo být vše hotové.
Práce na izolacích jsou pro mě jedna z priorit v rámci celého domu a kvalita výsledku je prvořadá. Pokud se někde daly v určitých případech přivřít oči, tak zde určitě ne. Dobře odvedená práce v této oblasti totiž ušetří finanční prostředky na vytápění v budoucnosti. Nebo naopak. Proto se veškeré odštípnuté cihly zapěňují, stejně tak prostory, kde jednotlivé polystyrenové desky zcela nepřiléhají, což je dáno jejich nerovností už z výroby. Izolace se přetahuje do poloviny okenních rámů se snahou eliminovat tepelné ztráty.
Dům tedy dostává svou finální podobu také z exteriéru a doufejme, že všechno bude OK. Sám jsem docela zvědavý na konečnou podobu.

Polystyren už zakrývá zhruba polovinu domu

Na jižní straně jsou práce v běhu...

... na východě už je hotovo

Pořádně přitlačit, neflákat to!

Žádné komentáře: