pondělí 14. května 2012

Štuky a podlaha v podkroví

Sice jsem na pozemku od posledního příspěvku byl několikrát, nikdy však nebyl postup takový, aby stálo za to něco napsat. Nejspíš za to mohly dva prodloužené víkendy na začátku května za sebou, které sváděly spíše k lenošení a odpočinku, než k práci. Za poslední týden se ale zase začalo budovat a pokrok je znát.
První, co mě po vstupu do domu napadlo, bylo, že je tady nějak uklizeno. A opravdu – pomalu se schyluje k betonáži podlah, a tak mizí vše, co není bezprostředně potřeba. V domě je minimum věcí oproti mé poslední návštěvě, nic se neopírá o zeď. Igelity chránící velké prosklené plochy jsou sundané, do místností proto proudí více denního světla. Navíc bylo demontované bednění schodiště, takže je zde opticky zase více místa. A do toho byly – kromě pár výjimek – dodělány štuky v celém přízemí.
To vše dohromady zvětšilo spojený dolní prostor, kterému začalo naše nové schodiště dominovat. Mě osobně se moc líbí, myslím si, že opravdu nebude plnit pouze úlohu cesty do podkroví, ale bude celý prostor také doplňovat. Ještě bude vyšperkované světly a dřevěnými obložkami, takže stále ještě nemá svůj finální vzhled, pouze tvar.
Jak už jsem se zmínil, další etapou bude betonáž podlah. V podkroví už byly na podlahu položené téměř po celé ploše polystyrenové desky sloužící jako tepelná izolace. Do nich byly vyřezány cestičky pro různé trubky vodovodní a teplovodní, stejně tak husí krky plné kabelů. V přízemí však ještě zbývá – co se podlah týká – to téměř nejdůležitější, tedy položení trubek podlahového vytápění. K tomu dojde v následujících dnech, a pak už se bude betonovat, resp. anhydritovat.
Také ještě zbývá pár nedodělků u řemesel, např. několik elektrických zásuvek, nadstřešní část komína, něco málo metrů trubek pro vodu atp. Byly také (snad) napraveny škody po elektrikářích, kteří si nebrali servítky, a kabely táhli místo pod parotěsnou fólií skrze ní. Takto vzniklé řešeto bylo zazáplatováno a v co možná největší míře se podařilo obnovit funkci této fólie. Vypadá to ale, že se jede podle časového plánu a termín nastěhování září/říjen 2012 je reálný.

V domě je uklizeno a prosvětleno

Schodiště svým tvarem doplňuje spojený obytný prostor

V podkroví podlahu pokrývají desky polystyrenu

Parotěsná fólie už není jako řešeto

Žádné komentáře: