čtvrtek 15. prosince 2011

Jak správně vybrat okna a dveře?

To je velice složitá otázka, která závisí na řadě faktorů. Ty mohou být jak na straně investora – finanční možnosti, materiálové preference, estetické cítění atp. – , tak se mohou odvíjet od objektivních skutečností samotného domu – tepelná ztráta objektu, velikost otvorových výplní, technické řešení atd. Nelze proto jednoznačně říci, že byste se měli zaměřit na ta, či ta okna, stejně jako v řadě psychotestů ani zde neexistuje správná odpověď. Správně je pouze to, co možná nejvíce naplní očekávání stavebníka.
My jsme se zaměřili na okna plastová, neboť dřevěná vyžadují o poznání vyšší míru údržby a hliníková jsou prozatím velmi drahá. Plastová okna zároveň poskytují nejlepší tepelněizolační vlastnosti a díky různým dekorům mohou vypadat podle libosti. Druhou naší preferencí byly co nejlepší vlastnosti týkající se prostupu tepla celým oknem, stavební hloubka a středové dorazové těsnění. Tyto v budoucnu ovlivní úniky tepla okny a naše účty za topení. Nemyslím si proto, že okna a dveře jsou záležitosti, na nichž by se mělo šetřit, naopak se domnívám, že se případná vyšší investice v budoucnu vrátí a rozhodně zde platí „dvakrát měř, jednou řež.
Ale pozor, nejen samotná okna Vám zaručí to, že protopíte co možná nejméně. Stejně důležité je také to, jak jsou namontována. Věnoval jsem proto stejnou pozornost i způsobu montáže a informacím o tom, kdo ji provádí. Nekvalitně provedené zabudování otvorových výplní může jejich vlastnosti snížit až o 30 %, což samozřejmě není málo. Nemá tedy cenu investovat jmění do super oken a ušetřit na montáži a docílit tak průměrného výsledku.
Tato problematika je velice složitá a pokud chcete vybírat opravdu zodpovědně, zabere Vám to spoustu času. Rozhodně zjišťujte reference na různých diskuzích (samozřejmě s rezervou), zeptejte se lidí na reálné zkušenosti s okny a firmou, zajděte do bezplatných poradenských center... Na internetu naleznete tuny materiálů, jeden z nejucelenějších, který mi hodně pomohl, je Technická část obchodních podmínek pro zhotovení stavby – zateplení domu a výměnu oken. Doporučil bych také tento článek na TZB-info. Jistě ale najdete také další kvalitní informační zdroje.

1 komentář:

Petr K. řekl(a)...

Přesně jak píšete, vybrat vhodná okna je opravdu hodně náročné. Když se nám líbí, a splňují technické paramatry, jsou drahá. Když jsou levná, nelíbí se nám a stojí za prd... Jdu studovat zmíněný text.