úterý 11. dubna 2017

Plecháč

Dnes byl konečně postaven zahradní domek v pravém horním rohu pozemku. Stavba sama o sobě nebyla až zas tak náročná, spíše bylo zapotřebí překonat určité představební problémy. Domek měl totiž stát již minulou neděli, na samotném počátku jsme se však setkali s neočekávaným problémem. Ale popořadě.
Zahradní domek jsme vybírali podle třech kritérií. Za prvé, aby byl bezúdržbový. Tím vypadly ze hry domky dřevěné, které se musí pravidelně natírat. Za druhé, aby měl alespoň dekor dřeva, když už není dřevěný. Tím (plus kvůli ceně) vypadly ze hry domky plastové. Plechová stavebnice tak zůstala v podstatě jedinou logickou volbou: nabízí se různé dekory, domek se nemusí nijak udržovat a je cenově přijatelný. A za třetí, aby měl domek vchod směrem k domu a mohl tedy stát delší (vchodovou) stranou po vrstevnici.
Prohledáváním internetu jsem nalezl pouze pár takových exemplářů. Další selekcí zůstali poslední dva favorité, přičemž vítězem se stal ten, který byl subjektivně lépe vzhledově hodnocen. Následovalo hledání nejlepší ceny. Tu jsem nakonec nalezl a domek objednal. Internetový obchod nakupka.cz jako dodavatel neměl ani problém s tím, abych domek koupil během akce, ovšem aby byl dodán až po řadě týdnů. Neměli jsme jej kde uskladnit a lednové počasí stavbu neumožňovalo. Když v druhé polovině března zahradní domek dorazil, zdálo se být všechno v pořádku. Balení nepoškozené, nic nechybělo, typ souhlasil, dekor také.
Po vybetonování základů alias podlahy domku (viz minulý článek) jsme proto přistoupili ke stavbě. Při zkompletování základového rámu se však ukázalo, že domek nemá vchod na své delší straně, nýbrž na straně kratší. Zkontrolovali jsme počet dodaných dílů pomocí kusovníku v návodu, čísla dílů v jednotlivých krocích popsaných v manuálu, jejich délky, množství a znovu čísla vylisovaná přímo na nich. Prostě všechno sedělo, jenom vchod nebyl na boku, což bylo naprosto zjevné nejen z každé fotografie, ale také z přibaleného návodu. Byl v čele. Práce jsme proto přerušili, sestavený domek se reklamovat nedá. V neděli jsem se samozřejmě nikam nedovolal, nezbylo než čekat do pondělí. Škoda.
Ještě týž den večer píšu alespoň email na reklamační oddělení nakupka.cz, v němž zevrubně popisuji problém a přikládám fotografie. V pondělí se mi dostává odpovědi, ovšem nedostatečné. Prý kde je problém. Znovu do detailu vysvětluji. Na druhé straně opět nechápou. Zkouším to potřetí, se stejným výsledkem. Bude lepší zavolat, říkám si. Nikdo to nebere. Poprvé, podruhé, potřetí… Konečně se dovolám, opět vysvětluji, na druhé straně opět nikdo nechápe, i když mi už připadá, že i malé dítě by toho bylo schopné. Nakonec mi pracovník reklamací po neplodné diskuzi pokládá telefon! Normálně mi v půli věty zavěsil! Nelením a začínám psát stížnost na vedení společnosti. V tom mi reklamační volá zpět. Omluva nikde, jenom konstatuje, že předává info distributorovi, který se mi ozve. Varuji proto před nákupem v internetovém obchodu nakupka.cz. Fáze do dodání zboží na jedničku, nesmí se ovšem vyskytnout žádný poprodejní problém. Zaměstnanci reklamačního oddělení jsou naprosto neschopní a navíc neochotní cokoliv řešit.
Distributor se následující den opravdu ozývá. Znovu vysvětluji situaci. Problém pochopil napoprvé, slibuje, že zavolá zítra. Dodržuje slib a volá mi zpět druhý den. Poprvé od někoho slyším omluvu. Potvrzuje, že fotografie i obrázky v návodu jsou zavádějící, ovšem vše je správně – vchod má být skutečně na kratší straně. Ptám se, zda by bylo za peníze možné nakoupit pár jiných dílů a vchod přesunout. Z konstrukčních důvodů prý to možné není. A tak nyní máme dvě možnosti: buď vrátit domek ve lhůtě 14 dní a koupit jiný, nebo si ho nechat. Prohledávám proto znovu internet a zjišťuji, že i ostatní plechové domky s dekorem dřeva mají vchod na té kratší straně. Nejspíš ani jiný neexistuje. V podstatě je to dobrá zpráva: nekoupili jsme špatně, domek si proto necháváme.
Takže po zdlouhavém kolotoči emailů a telefonátů jsme byli opět na začátku. Jak se ale říká: konec dobrý, všechno dobré. Náhradní termín stavby byl domluven na nejbližší možný termín, zahradní domek byl poté během pár hodin sestaven. Ode dneška stojí na svém místě, můžeme tak do něj začít stěhovat některé věci z dvojgaráže. Z důvodu neočekávaného přesunutí vchodu je však potřeba odkopat ještě nějaké to kolečko zeminy.

Zahradní domek konečně stojí

Jenom ten vchod je jinde, než jsme čekali...
Domek plechový, dekor dřevěný

Žádné komentáře: