středa 30. října 2013

Po roce

Čas běží jako splašený kůň, a tak už je to dvanáct měsíců, kdy jsem na tento blog psal příspěvek o našem stěhování do domu. Dnes tedy slavíme první výročí bydlení v novém domově, což zní až neuvěřitelně. Během uplynulého roku se nám podařilo zvelebit dům zevnitř, stejně tak dát do kupy i jeho okolí. Samozřejmě, všechno ještě není stoprocentní, další velký kus práce je však za námi a zbývá nám opravdu už jenom cílová rovinka. S ohledem na počasí a finanční možnosti se toho však nejspíš letos už víc nestihne, případné pokračování bude pravděpodobně až na jaře. V posledních dnech se však podařilo dokončit některé další záležitosti. O které konkrétně se jedná?
Oba již pospojované IBC kontejnery byly zasypány zeminou, která se brala primárně co nejblíže u silnice, aby na ní už nebyla během dešťů vyplavována. To lze považovat za menší zemní práce, na ty poslední velké však bude potřeba bagr. Odvezl jsem také nepotřebné pražce a ostatní nepořádek, takže přední část domu vypadá zase o něco civilizovaněji.
Protože vyzbyla nějaká dlažba z prací na zpevněných plochách, bylo možné protáhnout podestu před hlavním vchodem až na roh domu, kde nyní plynule navazuje na chodníček na východě, jež se táhne až k opěrné zdi terasy. Na západě domu chodníček ještě není, dodělá se až po úpravě terénu. Před vstupem do domu vznikl také poslední schod, celkem jich je tedy od silnice ke vchodu jedenáct.
Další schody se objevily na opačné, jižní straně domu. Dokončil se poslední stupeň schodiště z terasy na podestu vedoucí do zbylé části pozemku, takže ani tudy už by neměla být vyplavována zemina, tentokrát na terasu. Další schody se vybetonovaly a posléze dlažbou obložily u zbylých východů z domu, konkrétně jeden u dveří z obývacího pokoje a druhý u dveří z pracovny. Tím lze zpevněné plochy před a za domem považovat za dokončené.
Poslední větší akcí byla instalace hromosvodu. Ten sice dnes již není povinnou součástí domu, dokonce není vyžadován ani pojišťovnou, ovšem jistota je jistota. V našem případě má hromosvod celkem tři jímače: dva jsou umístěny blízko štítu, poslední na komíně a tři svody v severovýchodním, severozápadním a jihovýchodním rohu domu napojené na zemnící pásky již dříve připravené během betonáže základové desky.
Pokud se počasí umoudří, bude ještě letos možné pozvat naposledy bagr a zfinalizovat terénní úpravy. Upřímně tomu ale spíš nevěřím, nejspíše to budeme muset nechat na příští rok. Stejně jako plot podél pozemku, bránu a branku v přední části u silnice a pergolu na terase. To jsou poslední velké akce, které mne napadají.

Toto není periskop, ale trubka pro spouštění čerpadla

Podesta byla zhruba jeden a půl metru protažena...

... a nyní navazuje na chodníček podél východní části domu

Dokončené schody u východů na terasu

Hromosvod není povinný, ale...

Žádné komentáře: