pátek 18. října 2013

Budiž světlo

Nově hotovou zpevněnou přístupovou cestu do domu, zejména schody do svahu, je samozřejmě potřeba osvítit, abychom si my (nebo naše návštěvy) neublížili. I tak jednoduchá věc, jakou je osvětlení venkovního schodiště, však měla svá úskalí. Tato byla částečně dána námi, částečně nabídkou na trhu.
Prvním úskalím bylo vůbec ta správná světla najít. Chtěli jsme designově stejná – ale samozřejmě větší a s větší svítivostí – jako máme nad schodištěm uvnitř domu. To se ukázalo jako téměř nemožné. Světla totiž musí být uzpůsobena k venkovnímu použití, to znamená s krytím minimálně IP 44. A v této kategorii se vyrábějí snad pouze světla kulatá, nebo čtvercová. Obdélníková se téměř nevyskytují, a když už, tak jsou pouze s plastovým rámečkem bílým, či černým. Po delším pátrání lze samozřejmě nalézt i s rámečkem kovovým, případně stříbrným z plastu, ovšem cenově se vymykající našim možnostem. Vzhledem k tomu, že jsme jich potřebovali pět, nebyl jsem ochotný za jedno dávat například 4 000 Kč či více. A pak, když už jsme se smiřovali s tím, že ta správná svítidla nenajdeme, se stal zázrak a prodavačka nejmenovaného hobbymarketu si vzpomněla na jeden téměř nepoužívaný katalog zastrčený ve spodním šuplíku. V něm jsme nalezli to, co jsme hledali, navíc za přijatelnou cenu.
Druhým problémem byl fakt, že jsme na světla na boku dvojgaráže předtím nemysleli, takže nebyly připraveny rozvody. Jako tolikrát předtím nás opět zachránil stavbyvedoucí, když přišel s nápadem, jak to napravit. Sice nás to stálo fakt, že druhou dvojici světel uvnitř dvojgaráže musíme rozsvěcovat vypínači přímo na nich, ale nedá se nic dělat. Za chyby se holt platí.
Třetí otazník se vznášel nad způsobem rozsvěcování. Buď to šlo vyřešit čidlem, což se nám moc nechtělo, nebo byl zapotřebí vypínač uvnitř domu, jež však opět neexistoval, protože ten souvisí s výše zmíněnými nepřipravenými rozvody. Zde geniálně zasáhl elektrikář, neboť vymyslel způsob, jak z vypínače udělat dvojvypínač a přivést k němu zdroj způsobem, nevyžadující vůbec žádný zásah v již hotovém interiéru domu. Za to mu patří dík.
Nakonec je tedy výsledek výborný, světla jsou na místě a fungují. Za dveřmi máme vypínač pro jejich ovládání, druhý je dole na dvojgaráži, a to je přesně to, co jsme od začátku chtěli. Začátek byl tudíž kvůli našim požadavkům a pozdním rozhodnutím trochu kostrbatý, ale konec dobrý, všechno dobré.

První den se připravily rozvody a vyřízly díry pro světla

Geniálně vyřešený přívod bez zásahu v interiéru
Po dnešku tudíž už máme osvětlené i venkovní schodiště

Žádné komentáře: