středa 20. června 2012

Stavba dvojgaráže

Když jsem na konci posledního příspěvku jmenoval všechny věci, které nás ještě čekají, nějak jsem pozapomněl na dvě důležité části: opěrné zdi a garáž. Respektive dvojgaráž, jež je v podstatě ze dvou stran tvořena také opěrnými zdmi. Tahle pixla na auta bude mít rozměry 6,5 x 5 metrů a bude to doslova taková krabice přilepená k domu, dva samostatné vjezdy, sloupek uprostřed.
Její stavba začala stejně jako u domu vyměřováním a hledáním správné výšky, jinak řečené též nula. Poté co se podaří první řadu správně usadit, je to už o kladení jedné tvárnice ztraceného bednění vedle druhé, prošpikování armaturami a finálním zalití betonem. Někomu by se mohlo zdát, že se pracuje na dalších základech (a nebyl by daleko od pravdy).
Vzhledem k tomu, že naším požadavkem je opravdu pravidelný tvar bez jakýchkoliv výčnělků, atik, oken a jiných nesmyslů, mají zedníci o něco jednodušší práci. Když jsem proto na stavbu dorazil, bylo už několik řad ztraceného bednění usazených. Nepředpokládám tudíž moc velkou časovou náročnost, finanční raději nebudu zmiňovat. Ještě uvidím, zda letos pořídíme také garážová vrata, nebo budeme dočasně dvojgaráž používat jako kryté stání a pořízení vrat odložíme na příští rok.

I při stavbě dvojgaráže je potřeba vše správně vyměřit

A pak už stačí jen posazovat jednu tvárnici na druhou...

...druhou na třetí a tak dále a tak dále

2 komentáře:

michal řekl(a)...

Před třemi lety jsme udělali dvojgaráž a nemůžu si to vynachválit. Je to teda o dost předimenzovanější, než jsme původně chtěli. Mělo to být jen jednoduché stání na jedno auto. Ale jak jsme uvažovali, tak jsme řekli, že určitě budeme pořizovat další auto a ještě jsme tam udělali patro na skladování pneumatik. Nahoru je tahám přes kladkový systém a pohodička. A hlavně máme kvalitní rolovací garážová vrata. Ty si nemůžu vynachválit. .)

Marta řekl(a)...

Je to přesně tak jak píšete. Sehnat dnes garážová vrata za rozumý peníz není teda nic jednoduchého. O to víc mně teda vadí že se musíme takto uskromňovat zatímco jiní posílají peníze do těch válek které ve světě jsou a i tam kde se teprve zbrojí.