středa 13. července 2016

Zásah bleskem

Tento příspěvek není svou podstatou ani trochu stavební, i přesto jsem se však rozhodl jej napsat a zveřejnit. Ostatně, jeho obsah se našeho domu týká, což mi budiž alespoň malou omluvou. Jak název napovídá, stalo se něco, co není úplně běžnou a standardní záležitostí. A to jsem chtěl zaznamenat.
Takže, ve středu 1. června 2016 ve 22:10 hodin uhodil do našeho domu blesk. Alespoň to tak nejdříve vypadalo, během následných šetření však vyšlo najevo, že zásah byl v bezprostředním okolí domu. Prostě večer začalo pršet jako už tolikrát předtím, bouřka však byla tentokrát o něco silnější. Zrovna jsme koukali na televizi, když v tom přišla ohlušující rána, na půl vteřiny bylo světlo jako v poledne a hned potom naprostá tma.
Prostě tma jako v pytli, během pár okamžiků jsme se ocitli zcela bez elektřiny. Po vzpamatování se z prvotního šoku jsme se podívali oknem ven a zjistili, že všichni sousedé normálně svítí. Takže problém byl pouze u nás. Svíčky pro tyto účely už připravené nemáme, pro orientaci jsem použil svítilnu na mobilním telefonu. Nahození pojistek v domě k nápravě nevedlo, nezbývalo tedy než se vydat ven do deště a nahodit hlavní jistič u plotu.
To ovšem není úplně jednoduché. Vyjma ukrutného deště a silného větru je potřeba se k jističi dostat. K tomu je potřeba plochý šroubovák, který je v nářadí ve dvojgaráži. A garážová vrata se bez elektřiny neotevřou. Takže nejprve bylo nutné „vloupat“ se do vlastní dvojgaráže pomocí nouzového odblokování vrat a jejich ručním zdvihnutím. Ve tmě najít šroubovák, dojít na konec plotu a odendat odnímatelnou část. Pak už stačilo jenom šroubovákem otevřít plastovou skříň, a tak se konečně k jističi dostat. Po jeho nahození opět skříň zavřít, plot zkompletovat, šroubovák vrátit, vrata zprovoznit a zavřít a hurá zpátky do tepla domova.
Sice už jsme svítili, ovšem ani televize, ani internet nefungoval. Takže škody nějaké přeci jen byly. Druhý den tak začal kolotoč obvolávání opravářů, kupování nových komponent a postupného zprovozňování veškerých součástek a systémů zasažených a zničených přepětím. Ve zkratce se dá říci, že to byly veškeré nízkonapěťové rozvody – televize, internet a elektrický vrátný.
Včetně mimořádných revizních zpráv činila celková škoda 14 697 Kč.
Kolotoč oprav se zastavil až 5. července 2016, kdy jsem na pojišťovnu odeslal veškeré vyžádané doklady, zejména faktury za provedené práce a nové součástky i s potvrzením o neopravitelnosti těch starých. Nebudu to déle natahovat, reakce byla nad očekávání rychlá. Již za tři pracovní dny přišlo vyrozumění o uznání škody v plném rozsahu a odeslání peněz na náš účet. Ty dorazily den poté. Takže konec dobrý, všechno dobré.

Žádné komentáře: