pátek 3. března 2017

Reklamace

Čas běží jako voda, a tak budeme v našem novém domě letos bydlet už pět let. (Tak mě napadá – lze pětiletou stavbu stále nazývat novou?) Což je zároveň zákonná záruční lhůta na skryté i zjevné stavební vady. Ty se objevují u každé stavby bez ohledu na to, jak kvalitně byla provedena, prostě se jim nedá nijak zabránit. Mám na mysli zejména nejrůznější prasklinky a praskliny, mající stejně různorodý původ. Objevují se ve spojích odlišných materiálů, např. zdiva a sádrokartonu, vznikají při sesedání stavby, při vysychání vnitřních omítek, nebo tím, že dům prostě „pracuje“ při změnách teplot během ročních období.
Navíc je-li dům obydlen, dochází k jeho opotřebení i běžným používáním. O to více v případě je-li obydlen dvěma malými dětmi. Uražené rohy nebo části omítek pak nejsou ničím neobvyklým. I ty je vhodné opravit, i když se v principu jedná pouze o pohledové, nikoliv funkční vady. K tomu všemu se ještě přidají drobné změny, které byste rádi udělali a které vyplynuly během užívání domu. V našem případě se jednalo o posunutí lustru nad jídelním stolem a zasekání husího krku pro vedení kabelů mezi televizí a podlahou.
Spojili jsme proto příjemné s užitečným a domluvili si řemeslníky na opravu těchto vad, poškození a dodělávek v době, kdy jsme nebyli doma. Nechtěli jsme se jim totiž motat do práce a trávit čas v prašném prostředí. Odevzdali jsme proto klíče od domu a vyrazili během jarních prázdnin na pár dní do hor. Ano, vyžaduje to dostatečnou důvěru, jinak si samozřejmě cizího člověka do baráku nepustíte. Pokud je to však možné, je taková situace výhodná pro obě strany.
Po návratu nás čekal důkladný úklid všech prostor a umístění posunutých kusů nábytku na jejich původní místo. Zabralo nám to půl dne, protože prach byl opravdu všude, ale nakonec máme hotovo. Tedy, hotovo pro tentokrát. K tomu, aby byl výsledek kompletní, zbývá totiž ještě vymalovat. Malování bude probíhat postupně během víkendů v době, kdy bude vhodnější počasí, a budeme moci větrat.

Žádné komentáře: