pondělí 1. července 2013

Repete

Počasí se v posledních dnech konečně umoudřilo, mohlo se proto začít dít něco stavebního také venku kolem domu. A protože se mi bohužel nedaří sehnat žádného volného bagristu na finální zemní práce – všichni totiž potřebují bagrovat, dokud se počasí opět nezkazí – dokončují se jiné rozdělané záležitosti. Prioritou se tak v současnosti stala dvojgaráž, abychom měli opravdu celou stavbu kompletní. Alespoň uvnitř.
Problémem dvojgaráže byla špatně udělaná hydroizolace, která měla za následek vlhké fleky na bočních zdech, zejména po dešti, někde však více méně trvale. Nezbývalo tedy nic jiného než odkopat zeminu od obou boků stavby a ochranu proti vlhkosti udělat kompletně znovu a pořádně. Samotná nopová fólie zjevně byla na naši jílovitou a nesající půdu málo, přímo na nosné zdi ze ztraceného bednění se proto nejdříve navařila IPA a až na ní se umístila nopová fólie. Doufám, že toto opatření bude dostačující a vlhkosti se jednou pro vždy zbavíme.
Což je samozřejmě předpoklad pro dodělání dvojgaráže také uvnitř. Aktuálně se dokončují rozvody pro osvětlení, to znamená, že se vyřezávají nové prostupy a natahují nové kabely tam, kam jsme si vymysleli, a poté se opraví a dodělají sádrokartony jako takové.  Pak už nastoupím já na úpravy povrchů, kdy budu muset namalovat sádrokartonový strop Strukturou, kompletně vymalovat (což při vlhkých zdech nebylo dost dobře možné) a na podlahu natřít epoxidový nátěr. Ten sice není moc ekologický, zato je to však trvanlivý, bezúdržbový a lehce stíratelný. Poté bude dvojgaráž uvnitř kompletně hotová.
Určité menší zemní práce proběhly na terase, kdy se strhnul terén okolo opěrné zdi a zemina se nahrnula přímo na ní. Cílem bylo narovnat nopovou fólií, jež doposud bezvládně ležela za zdí přímo na zemi, pršelo do ní a vzniklé kaluže se vylévaly a tvárnice namáčely. S tím by už od nynějška měl být utrum, nopová fólie je po celé délce nosné zdi již pevně uchycena zeminou a je-li vše dobře uděláno, žádnou vlhkost už nepropustí. To poznáme po prvním dešti.

Hydroizolace podruhé a pořádně

Všechna světla už visí, některá však ještě nesprávně

Jde to i bez bagru, ale pomaleji

Žádné komentáře: