pondělí 24. května 2010

Kupujeme pozemek

Je jaro roku 2010 a vývoj událostí zatím směřuje k tomu, že budeme stavět dům. Jsme ale opravdu ti, kteří chtějí bydlet mimo centrum? Nebude nám chybět městský ruch? Nezbývá než si to vyzkoušet. Aspoň trochu. Startujeme auto a děláme okružní jízdu po okolí Ústí nad Labem. Zastavujeme se v každé vesnici, která by připadala v úvahu, a nasáváme její atmosféru. Během každé půlhodinové zastávky o sobě zjišťujeme další skutečnosti. Jsme ochotní vzdát se centra, ale ne úplně všeho. Pokud stavět, tak jedině v obci, která má alespoň minimální občanskou vybavenost – školka, škola, pošta, obchod, dopravní spojení. Mít něco po ruce. Skloubit více výhod do jednoho. Tím se výběr zužuje pouze na několik obcí.
Hledání je tedy o poznání jednodušší, už víme, co chceme. Stále se ale nedaří najít to pravé. A jak to tak bývá, narazíte na to náhodou. Nebo to snad není náhoda? Jedu si z práce a dochází mi benzín. Nezbývá tedy než natankovat neobvykle ve Valtířově. Při placení čekám, až obsluha udělá všechno, co musí a zatím prohlížím věci na pultu. A hle – je tady inzerát na prodej pozemku i se sítěmi ve Velkém Březně! Výměra OK, cena přijatelná. Volám a zjišťuji, že je to stále aktuální. Domlouvám schůzku a všechno oznamuji doma.
První setkání je láska na první pohled. Rozkvetlá zahrada, pěkný výhled, všude zeleň a slunce. Bohužel zjišťujeme, že se jedná o parcely dvě a že tedy nebude celá tahle krása naše. Dobře, musíme si to tedy ještě nechat projít hlavou. Po několika bezesných nocích a bolehlavech z přemýšlení padá finální rozhodnutí o koupi. Když bude nejhůř, můžeme přeci pozemek prodat, ne? Ještě před samotným podpisem běhám po úřadech a snažím se získat všemožná potvrzení o tom, že se opravdu jedná o stavební parcelu, že nemá žádná věcná břemena, o existenci sítí, architektonických omezeních.
V dnešní době člověk bohužel nemůže věřit nikomu a sami známe několik příkladů těch, kteří nákup uspěchali. Prodávají se i parcely, na kterých se kvůli ochranným pásmům v podstatě nedá stavět. Nebo takové, které sice mají sítě v dosahu, ale tyto nejsou dimenzované na připojení. Vřele všem doporučuji zjistit maximum informací před podpisem. Strávený čas se Vám mnohonásobně vrátí. Promluvte si se sousedy, zajděte na obecní úřad, hledejte na internetu.
Námi vyhlídnutá parcela prošla všemi těmito testy na výbornou, a tak jsme se koncem května 2010 stali vlastníky 1 000 m2 zahrady určené územním plánem k zástavbě rodinným domem. Pozemek tedy máme, teď ještě ten dům.

Tak tady budeme bydlet...
... jestli se všechno povede

Žádné komentáře: