pondělí 10. května 2010

Jak to všechno začalo

Doposud celkem spokojeně bydlíme v našem současném bytě 2 + 1 o výměře 49 m2 bez balkonu. Není zrovna největší, ale poskytuje nám jiné výhody – dosah centra pěšky do 10 minut, cyklostezka za rohem, nízké provozní náklady... Prostě ideál pro dva lidi bez závazků. Poté, co se nám narodila dcera, jsme však museli s manželkou začít přemýšlet o tom, co bude dál. Bylo čím dál jasnější, že se dříve nebo později budeme muset odstěhovat. Ať chcete nebo ne, prcek postupně zabere většinu bytu bez ohledu na to, že on sám je nejmenší. Pokud je ještě malý, tak to jde, s přibývajícím věkem už o sebe začínáte zakopávat a navíc – chcete děti dvě.
Takže se musíte přestěhovat. A taky vyřešit první veledůležitou otázku – chcete další přechodný byt, větší, ale ještě ne ten, kde zůstanete natrvalo? Nebo byt opravdu finální? Nebo snad dům na rekonstrukci? Nebo bude nejlepší začít stavět?
Všechny varianty mají svá pro a proti. Přechodný byt a dům na rekonstrukci jsou nejlevnější varianty, ale už není všechno podle Vašich představ. Prostě stojí a musíte se smířit s některými skutečnostmi, např. dispozicí. Byt obecně má tu výhodu, že bývá v dosahu MHD, služeb a dalších potřebností, nemá ale vlastní pozemek. Dům ano, ale většinou jej neseženete blízko centra. Novostavba je zároveň nejdražší varianta, ale můžete ji udělat opravdu podle vlastních představ. Navíc potřebujete pozemek. A tak dále. Co tedy vybrat?
Po některých špatných zkušenostech známých a varování dalších nešťastníků jsme téměř okamžitě vyřadili variantu domu na rekonstrukci. Netvrdím, že je to varianta špatná, záleží na každého gustu, nám ale nevyhovovala. Zároveň jsme se chtěli stěhovat jenom jednou. Takže jsme se zaměřili na zbylé dvě varianty – velký byt blízko centra a novostavba. Začali jsme prohlížet internetové stránky realitních agentur, sledovat inzeráty, objíždět prohlídky. Za zhruba tři měsíce jsme prodělali desítky prohlídek bytů (někdy i čtyři za den), přečetli tuny článků, inzerátů a diskuzí. Poté, co jsme zjistili, že se cenová hladina bytů dle našich představ blíží v podstatě ceně za nový dům, začali jsme stále více pošilhávat po variantě novostavby. Že by bylo rozhodnuto?

Žádné komentáře: