pondělí 25. října 2010

Dřevostavba, nebo zděný dům?

Další kardinální otázka. Když už se rozhodnete stavět, nutně na ní musíte narazit. O co jednodušší se to zdá, o to složitější to je. Ve snaze získat relevantní a pokud možno objektivní informace pročtete tuny diskuzí, vyzpovídáte majitele desítek domů, získáte názory mnoha známých i cizích lidí. Nakonec zjistíte, že jste se vůbec nikam neposunuli. Za prvé, čím víc se o této problematice budete snažit zjistit, tím větší v tom budete mít chaos. A za druhé, na tuhle otázku neexistuje správná odpověď. Je to o Vás a Vašem vkusu.
Opět narazíte na to, že obě varianty mají svá pro i proti, která nejdou skloubit, a Vy budete muset volit. Jako my. V létě 2010 to vypadalo na dřevostavbu. Rychlá výstavba, údajně levnější pořízení, lepší tepelněizolační vlastnosti, navíc je to ehm ekologické, moderní. Takže si dáváme rande se zástupci firem zabývajících se stavbou dřevěných domů na klíč. Někteří jsou sympatičtí, jiní Vám nepřímo dávají znát, že s Vámi nejspíš ztrácejí čas, ale když už holt dělají toho obchodního zástupce... Začíná se to tříbit a naše představy upřesňovat.
Bohužel během rozhovorů zjišťujeme, že dřevostavba není takové terno, jak by se na první pohled zdálo. Cena je veskrze vyšší než u zděného domu, tepelněizolační vlastnosti nejsou o třídu lepší, navíc mnoho firem nabízí pouze katalogové projekty. A my chceme individuální. Nevýhody začínají narůstat, až nakonec převáží nad výhodami. Ještě ale není stále rozhodnuto. Sjednáváme si proto schůzky i se zástupci firem stavějících klasické zděné domy.
Poslední kapka přichází na veletrhu For Arch 2010. Nejenže poučen zjišťuji, že výrobci dřevostaveb své služby často přibarvují a několikrát je nachytávám při lži, potkávám známého na stánku jednoho výrobce pálených cihel. Manželka, znuděná všemi stánky s okny, kamny, střešními krytinami a jinými stavebninami, navštěvuje přednášku o feng shui. Mistr východního umění nám radí „spíše něco s pevnými kořeny“. Když nic jiného, odnášíme si z veletrhu přesvědčení o tom, že náš budoucí dům bude zděný.

2 komentáře:

michal řekl(a)...

Musím říct, že fakt obdivuju to, že do toho jdete sami na vlastní triko. My jsme si nechali udělat projekt patrového domu na klíč. Jednoduše proto, že tomu moc nerozumíme a přijde mi lepší věnovat se práci a vydělávat na stavbu, než abych se učil pro mě jinak nepotřebným věcem. :) Samozřejmě na předávku jednotlivých sekcí jsem domluvený vždy s oborovým odborníkem, který to zhodnotí z toho profesionálního hlediska. ;-)

Roman Brázda řekl(a)...

Díky za článek. V poslední době ty dřevostavby podle mého zažívají opravdový boom a upřímně také uvažuji nad tím, jestli si nějakou nenechat postavit. Jen teda nevím jak bych to udělal s financováním. Jediná možnost by byla asi hypotéka. Teď nedávno tu na mě vyskočila taková hypoteční kalkulačka, tak jsem to zkoušel počítat a nejsem si jistý, jestli bych hypotéku utáhl.