neděle 26. července 2015

Zastínění

Letos si konečně naplno užíváme pergolu postavenou v loňském roce, ovšem dokončenou až na jeho sklonku. Ve všech směrech zatím splnila naše očekávání: přes léto slouží jako další obytná místnost, pokud prší, je možné se pod ní schovat, polykarbonátová střecha propouští téměř veškeré světlo do obývacího pokoje, takže pergola nestíní. To je však zároveň i její nevýhoda. Pod pergolou s průhlednou střechou se prostě před sluncem neschováte. A tak jsme museli vymyslet způsob, jak stín vytvořit.
Již vloni jsem oslovil firmy zabývající se dodávkou a montáží zastínění, avšak cena 135 000 Kč pro mne nebyla akceptovatelná. Přeci si nebudu kupovat zastínění, které je čtyřikrát dražší než samotná pergola! Určitě existuje jednodušší způsob. Jako první přišly na přetřes kolejničky, v nichž by jezdily tyčky, na kterých by byla zavěšená látka. Takové zastínění by se jednoduše vytahovalo i zatahovalo, navíc by se látka dala sundat a vyprat. Jenže takové kolejničky se také mohou změnou teplot deformovat a nebude to nakonec fungovat. Nehledě na to, že montáž by nebyla úplně jednoduchá.
Nakonec jsme narazili na systém zastínění, který má už sedm let namontovaný sestra jedné známé. Je tedy odzkoušený a funkční. Jedná se o lanka natažená s roztečí jednoho metru a uchycena do vrutů s oky na obou koncích pergoly. Na nich pomocí našitých karabinek visí plátno. I v tomto systému se dá zastínění jednoduše zatahovat a vytahovat, dá se sundat a vyprat a navíc nehrozí deformace materiálu. Perfektní!
Spočítal jsem potřebný materiál na samotné zastínění i jeho zavěšení, nakoupilo se plátno v požadované barvě a nechali jsme ušít tři kusy budoucího zastínění. Dva měří 2,7 x 3,85 m, poslední 1,8 x 3,85 m, mezi nimi je mezera na světla. Všechny tři kusy visí na celkem 11 pozinkovaných lankách o průměru 5 mm natažených s roztečí cca 90 cm a na 99 karabinkách všitých do plátna. Takovýto systém odolá i velmi silnému větru, změnám teplot i venkovní vlhkosti. Navíc montáž zvládne téměř každý začátečník. A co je neméně důležité: celé to stálo zlomek ceny, kterou si chtěla naúčtovat specializovaná firma.

Každý beduín vám potvrdí, že stínu je potřeba

Moderní doba však umožňuje i elektrické osvětlení

Systém je geniálně jednoduchý a jednoduše funkční

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Máte to perfektní! Právě řeším tu samou věc a jsem v šoku z kalkulace prof. firmy. Takže hledám jinou variantu. Prosím, kde jste koupili vhodnou látku a kde jste nechali baldachýn ušít? A ještě - u nás je hodně silný vítr skoro pořád. Zvládne baldachýn i jej?
Moc díky, Katka