čtvrtek 6. prosince 2012

Prostor uzavřen

Poté, co se termín montáže garážových vrat o několik dní oproti smlouvě posunul, a poté, co přišly nejdříve jedny vrata stříbrné a druhé bílé, se nakonec podařilo všechno sladit a na stavbě se sešly dvě montážní party. První měla za úkol namontovat garážová vrata a druhá dokončit instalaci zabezpečovacího systému a jeho vyladění podle našich představ.
Jako obvykle samozřejmě nešlo všechno úplně hladce. Kolem desáté hodiny ranní jsem přijel na místo, abych obhlédl terén. První informace, kterou jsem po příchodu obdržel, byla, že jsou trámy, jež mají nést konstrukci vrat, posunuté oproti zaslanému plánu o několik centimetrů. Prostě zednická míra. V konečném důsledku to znamenalo trámy pomocí vrtačky hledat a nutnost vyříznout do sádrokartonu díru. Trámy totiž byly zároveň zapuštěné a nebylo možné přichytit k nim konstrukci bez tohoto zásahu. No nic, přeci jenom je to dvojgaráž a nemusíme si hrát na úplně designově čistou a řemeslnicky dokonalou práci. Na druhou stranu však zamrzí i takové banality, jako že není kouřové čidlo uprostřed místnosti a klávesnice na sloupku také není vystředěná.
Spolu s vraty se totiž montovaly poslední komponenty zabezpečovacího systému a tento se ladil do finálního stavu. Stavba byla rozdělena do tří zón, přičemž každá se dá ovládat zvlášť. Zástupci firmy Kelcom dnes ovšem, jak jsem se již zmínil, nedorazili zcela náhodně. Naopak bylo vše předem domluveno, neboť naším požadavkem bylo, aby vrata dokázala komunikovat se zabezpečovacím systémem, resp. aby jeho elektronika poznala, kdy jsou vrata zavřená, kdy otevřená a zároveň zda byla otevřena pomocí dálkového ovladače, či násilně.
A tady nastala další komplikace. Relé vrat si – jak se zdá – ne zcela bezchybně s alarmem rozumí, a tak se nepodařilo tohoto kýženého cíle dosáhnout. Zatím se prostě musí kódovat a dekódovat ručně. Během dne jsem vzniklou situaci ještě řešit se zástupci obou firem a doufám, že se nakonec podaří najít vhodné řešení. Výsledkem dnešního dne je tedy namontovaná dvojice vrat a dokončený zabezpečovací systém. Zbývá už jenom donutit oba komponenty ke vzájemné spolupráci.

Nejdříve je potřeba všechno pořádně naměřit...

... a pak už to zbývá jenom namontovat

A to i za použití hrubé síly

Výsledek však stojí za to

Žádné komentáře: