úterý 6. listopadu 2012

Po týdnu

Startovací týden v našem novém domě máme za sebou, nastal tedy čas na prvotní sumář toho, co všechno se během něj událo. I když je na komplexní hodnocení ještě brzo, přeci jenom nějaké drobné zkušenosti máme.
Už je to tak na světě zařízené, že pozitivní věci většinou přebijí ty negativní. Špatné známky u zkoušky nejsou tak důležité, pokud je složena zkouška samotná, bolest z porodu není tak velká po setkání s novým potomkem a bydlení v novém domě není tak hrozné, i když spousta věcí k dokonalosti ještě chybí. A tak ani nám zpočátku moc nevadilo, že v celém domě není žádný lustr, jediné světlo bylo to nad linkou a nad schody. Nezbylo tudíž nic jiného, než neustále běhat s lampičkami z jedné místnosti do druhé (v horším případě z patra do patra), abychom alespoň něco viděli. Nutno sebekriticky podotknout, že nákup svítidel jsme podcenili, během posledních pár dní jsme však nějaké resty dohnali, takže máme osvětlené zhruba dvě třetiny domu.
Učíme se také žít v domě, to znamená obsluhovat technická zařízení pro topení a přípravu teplé vody. Jsme zatím na začátku, systémy ještě nejsou dokončené a navíc je potřeba „vychytat“ regulaci v jednotlivých místnostech, což je záležitost individuální u každého domu. Stane se proto, že voda není dostatečně teplá, že je v domě přetopeno, nebo naopak tepla málo. S každým přibývajícím dnem je to však lepší a lepší, až to nakonec bude úplně nejlepší.
Pravidelně zatápíme v krbu, takže už je sklo pěkně očouzené, a začínáme využívat vymoženosti moderní techniky. Myčka už je v provozu a byl jsem příjemně překvapen její tichostí. I když člověk stojí přímo u ní, není slyšet téměř nic. Indukční deska a trouba ještě testem neprošly, ovšem nakoupili jsme nějaké nové nádobí. Provedli jsme také velký nákup potravin, takže ani lednici už nemáme poloprázdnou. Přidělal jsem na strop v technické místnosti sušák na prádlo, dochází k pravidelnému úklidu a přibývají čistě umytá okna. Zkrátka se pomalu zabydlujeme a nacházíme pro věci jejich správná místa – v koupelně, šatnách, pracovně... Na druhou stranu nám bohužel při praní vytekla pračka, takže máme ke všem těm starostem o jednu navíc. Doufám, že ještě nedosloužila, přeci jenom už jí pár let máme.
Včera jsme celá rodina přestali být obyvateli Ústí nad Labem a stali se domorodci. Na Obecním úřadě ve Velkém Březně jsme změnili adresu trvalého pobytu, takže máme střihnutou občanku. Hned jsme přišli o stovku za administrativní úkon a zaplatili odvoz odpadu do konce letošního roku. Ovšem popelnici prý dovezou až za čtrnáct dní.

Chytré řešení pro malé prostory

Žádné komentáře: